"If we could live happy and healthy lives without harming others.. why wouldn't we ?" -Edgar's Mission-

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Orvokin TomaattiSipuliVegePekoniPiirakka

Omistettu kaikille maailman possuille,
isoille ja pienille.















Vegepekoni.
Vähän ehkä eksoottiselta kuulostava juttu.
Toisaalta taas ei yhtään, kun saa tietää, kuinka sitä tehdään.
Siasta ja possusta tehty pekoni on paljon extremempää,
jos ja kun yhtään ajattelee, mistä se tulee ja kuinka se tehdään.











Löysin Vegaanin keittokirjasta reseptin,
mikä tuntui heti ensi näkemältä mun jutulta.
Pikkuisen oikaisin jossain kohtaa reseptiä
ja muutin vähän mausteita,
ehkä sellaiseen kotoisampaan suuntaan.
Mutta alkuperäinen resepti "Tomaatti-Vegepekoni-piirakka"
löytyy siis Vegaanin keittokirjasta sivulta 134  :)

Tässä tulee Orvokin TomaattiSipuliVegePekoniPiirakka

Pohja
150 g margariinia (Sininen Keiju)
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/2 tl suolaa

VegaaniPekoni
1 1/2 dl soijahiutaleita
öljyä
(vajaa 2 rkl soijakastiketta, jos haluat)
rouhittua mustapippuria
paprika smoked-maustetta

Muu täyte
3 tomaattia
1 sipuli
öljyä
mustapippuria
suolaa

Kermaseos
2 dl kaurakermaa
1 tl No egg-valmistetta
1 rkl oluthiivahiutaleita
















Tee pohja ensin, sekoita pehmeään margariiniin
vehnäjauhot sähkövatkaimella ("taikinakierrevispilöitä" käyttäen)
ja kun jauhot ovat margariinin kanssa murusina, lisää vesi ja suola.
Sekoita taikina tasaiseksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle
jauhoja apuna käyttäen.

Tee sitten vegaanipekoni.
Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää soijahiutaleet
ja soijakastike ja mausteet. Kääntele ja sekoittele
muutama minuutti, niin että mausteet sekoittuvat hiutaleisiin
ja hiutaleet saavat väriä.
Kaada valmis vegepakoni kippoon odottamaan,
huuhtele pannu ja tee sitten täyte.

Lisää paistinpannulle hiukan öljyä ja kuullota sipulia.
Lisää sitten kuutioidut tomaatit,
mustapippurirouhetta ja hiukan suolaa.
Anna tomaattisipulin pehmentyä pannulla hiljaksiin
niin että neste haihtuu ja seos muuttaa mössömpään suuntaan.













Kun tomaattisipuli pehmenee pannulla,
sekoita sillä välin kaurakermaan kananmunankorvike
ja oluthiivahiutaleet ja vatkaa seos kunnolla vispilällä niin,
että aineet sekoittuvat hyvin.

Kaada piirakkapohjan päälle ensin tomaattisipulihässäkkä,
ripottele sen päälle vegaanipekonimuruset ja kerma lopuksi kaiken päälle.

Paista uunissa 200 asteessa toiseksi alimmalla tasolla n. 25 minuuttia.
Tarkastele kuitenkin paistoajan lopussa, ettei piirakka saa väriä liikaa.
Mulla olisi saanut jäädä hiukan vaaleammaksi, mutta
eipä tuo tummuus makua haittaa.
On nimittäin ihan maailman parasta piirakkaa !

Orvokki ja piirakkaslaissi














Yksi tän piirakan hyvistä puolista on se,
että ainekset piirakkaan löytyvät kotoa lähes aina.
Ainakin mun kaapeissa on aina oluthiivahiutaleita,
kananmunakorviketta, mausteita ja nyt myös soijahiutaleita.
Niitä ei ollut vielä viikonloppuna :)
Tomaattejakin on jääkaapissa lähes aina.

Tämän piirakan tekemiseen
ei siis tarvitse tehdä erikseen kauppalistaa  :)

Esteri, Orvokki, Hilja, pikku-Mirjami
ja eläimiä kunnioittava piirakka

















Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty 20-25 senttistä piirakkavuokaa,
mun vuoka oli 28 senttiä halkaisijaltaan,
joten mun piirakasta tuli hieman ohuempi.
Täytteet riittivät silti oikein hyvin päälle.

Jälkihuomautus seuraavana päivänä :
Tein piirakan tyttären toivomuksesta tänään uudestaan
ja unohdin ostaa soijakastiketta (eilen meni loput).
Vegaanipekonista tulee tosi hyvää ilman sitäkin,
miedomman makuista kylläkin.
Jätin myös kokonaan pois kasvisliemijauheen
eikä sekään haitannut. :)
Poistin tuosta reseptin ainesosista koko kasvisliemijauheen,
sillä mielestäni se on aivan turha suolan lisääjä.
Soijakastiketta voi käyttää, jos siltä tuntuu :)
Mutta piirakka vie kielen mennessään ilman sitäkin !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti