"If we could live happy and healthy lives without harming others.. why wouldn't we ?" -Edgar's Mission-

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Ihan Parhaat Vegikset

Vegikset - lihattomat lihikset.
Oi että.

Kaupasta ei saa lihattomia lihiksiä.
Ja itse tekeminen, öljyssä paistaminen ?
Hui.
Tytär on kuitenkin haaveillut lihapiirakoista tosi kauan
ja nimenomaan siis sitä makua on ollut ikävä, ei lihaa.
Onneksi lihaa ei tarvita, ei edes lihiksiin :)
Kiitos Vegaanin Keittokirjalle, sieltä löytyi
alkuperäinen Vegaanin Lihikset - resepti.

Kun kerran olen minä
eikä mulla ole hiivaleipäjauhoja pussissa eikä kaapissa,
niin muuttelin jo ensiriveistä lähtien reseptiä.
Meitä jännitti aika tavalla tyttären kanssa
edes aloittaa tekemään näitä vegiksiä,
tuntui, että työvaiheita oli hurjan paljon
ja öljyssä paistaminen on aina pelottavaa.
Voin sanoa nyt, että ei ole enää !
Vegikset onnistuivat paremmin kuin ikinä odotettiin
ja maistuivat myös ihan taivaallisen hyviltä.
Eikä tekeminen loppujen lopuksi ollut
yhtään vaikeaa eikä oikeastaan edes kovin aikaa vievääkään.
Tulimme tyttären kanssa kuitenkin siihen tulokseen,
että ei olis ikinä meistä uskonut että tällaista tehtiin :)
Olemme todella ylpeitä itsestämme.
Ja tehdään toistekin, se on varma.

Tässä mun resepti.






















Ihan Parhaat Vegikset

6 dl kauramaitoa
2 rkl öljyä
14 dl vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa

Lämmitä maito vähän kättä lämpöisemmäksi,
Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola jauhoihin.
Lisää öljy maitoon ja sen jälkeen jauhot vähitellen.
Vaivaa taikina tasaiseksi ja jätä kohoamaan liinan alle.

Valmista täyte :

1 1/2 dl vaaleaa soijarouhetta
1 1/2 dl puuroriisiä
2 sipulia
öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
vajaa 1 tl mustapippurirouhetta
chilimaustetta
paprikajauhetta

Keitä riisi kypsäksi.
Keitä soijarouheet pehmeäksi.
Valuta soijarouheesta kaikki vesi ja kosteus pois.
Riisi kiehunee tässä vaiheessa vielä.
Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja
kuullota ne pannulla öljyssä,
mihin olet lisännyt soijakastikkeen.
Lisää joukkoon valutettu soijarouhe ja mausteet.
Kääntele hässäkkää pannulla ja
lisää valutetut, kypsät riisit.
Tarkista maku.

Kun taikina on noussut lähellä taikinakulhon reunoja,
kaada se jauhotetulle alustalle ja tee siitä tanko.
Jaa tanko 16 osaan ja pyörittele paloista pallohkoja möykkyjä.
Kauli pallot levyiksi, mielellään soikeahkoiksi.
Meillä tuli kyllä välillä vähän pyöreänkin mallisia :)

Lisää taikinalettusille kaksi ruokalusikallista täytettä
ja kostuta reunaa kylmällä vedellä niin, että
kun taitat piirakan kiinni, reunat imeytyvät kiinni.
Vahvista sauma painelemalla haarukalla
ja pistele vielä päälle muutama ilmareikä.

Laita piirakat vaikkapa leivinpaperin päälle pellille
odottamaan paistamista.

Kuumenna öljy kuumaksi.
Paista piirakat kuumassa öljyssä,
jossain vaiheessa voit vähentää lieden lämpöä vähän.

Kun puhutaan kuumasta öljystä, puhutaan 180 asteesta,
mutta en ole keksinyt, millä sen mittaisin.
Taikinapalalla voi kokeilla öljyn kuumuutta,
sen pitäisi nousta pinnalle ja ruskistua.
Mulla nousi pinnalle, mutta ei kyllä ruskistunut.
En malttanut enää odotella ja laitoin
ensimmäisen piirakan reikäkauhalla öljyyn
ja niin se vaan alkoi iloisesti paistua.
Kääntelin piirakkaa öljyssä muutaman kerran
ja kun pinta oli molemmilta puolilta paistuneen ruskea,
otin piirakan reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.

Ja siinä se on sitten. Vegikset ! Hurraa !






















Niitä voi syödä ihan haukkaamalla.
Niitä voi syödä haarukalla ja veitsellä.
Niitä voi syödä halkaisematta.
Niitä voi syödä halkaisemalla ja
laittamalla väliin esim suolakurkkua ja ketsuppia.
Tai salaattia, tomaattia, kurkkua.
Suurin ja paras pointti on,
että kun on yhden Vegiksen syönyt,
ei voi käsittää enää sitä, miksi
mihinkään piirakkaan tungetaan lihaa.
Sitä ei tarvita, kun on soijarouhe !



6 kommenttia:

  1. Ma en ole koskaan tykannyt lihapiirakoista, mutta noi vegikset nayttaa kylla tosi hyvilta. Lisataan ne listaan, mita teet meille sitten, kun tullaan seuraavan kerran Suomeen. :)

    VastaaPoista
  2. Tää on sovittu ! Ymmärrän, ettet oo lihiksistä(kään) tykänny, kun et oo ikinä tykänny lihasta. Mut nää Vegikset on ihan parhautta - eli ilman muuta sit herkutellaan, näilläkin :D

    VastaaPoista
  3. Pitaa alkaa jo nyt saastaa tilaa, etta jaksaa kaiket herkut sitten syoda. :D

    VastaaPoista
  4. Onnistuisikohan gluteenittomista jauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä ollenkaan osaa sanoa, valitettavasti.
      Mutta jos oot tehnyt gluteenitonta pullaa, niin voisi kuvitella, että Vegiksetkin saattas onnistua. Loppujen lopuksi tuo taikina on aikalailla pullataikinan oloinen. Jos kokeilet, niin pidän peukkua :) !

      Poista